23.10.2013

Ideoista innovaatioksi - luonnonvara-ala uusin silmin 15.11

Onko Kanta-Hämeen parhaat bisnesideat jo keksitty vai irtoaisiko luonnosta vielä innovaatioita ja euroja? Kanta-Hämeen luonto ja luonnonvarat tarjoavat huikeita bisnesmahdollisuuksia. Ristiinpöllyttämällä luonnonvara-ala muiden toimialojen kanssa tuottaa usein uusia liikeideoita.

Kutsumme yrittäjät ideoimaan 15.11 Kielorantaan, mistä ja miten luonnonvara-alalta ammennetaan uutta liiketoimintaa. Päivän tavoitteena on kerätä yrityksiltä näkemyksiä luonnon liiketoimintamahdollisuuksista sekä tuottaa kotiinviemisiksi uusia bisnesideoita. Työpajaan on kutsuttu eri toimialojen yrityksiä Kanta-Hämeestä.

Vietämme aamupäivän Kielorannassa. Kokoushuvila Kieloranta on Suomen ensimmäinen hiilineutraali kokous-, virkistys- ja vetäytymispaikka.  Kielorannan eco-design-konseptin ydinsanoma on "kestävää kehitystä järki päässä". Alun perin 1960-luvulla rakennettu huvila, entinen Vanajan seurakuntakeskus, on täydellisesti saneerattu vuosina 2007–2012. Huvilan kunnostuksessa on haluttu säilyttää vanhaa sekä luoda uutta. Vanha rakennuskanta on saatettu uudelle vuosituhannelle ekologisin ratkaisuin ja kestävän kehityksen periaatteita noudattaen. Huvila sijaitsee Alajärven rannalla, 12km Hämeenlinnan keskustasta.

Ilmoittaudu heti ja viimeistään 11.11 mukaan työpajaan. Voit myös ilmoittautua eija.tiura@kehittamiskeskus.fi, 050 539 9111

OHJELMA 15.11 (tulostettava ohjelma linkissä)
8.30     Aamukahvit ja ilmoittautuminen

9.00    Tervetuloa
Anu Saarinen, Luontoinnovaatiot-hanke, Kehittämiskeskus Oy Häme   

Mistä bisnestä? Ideoita Forssan innovaatioleiriltä ja Kanta-Hämeen luonnonvara-alan kyselystä
Tytti Isokangas ja Sinikukka Pyykkönen, MDI
 

Yrityscase – esiintyjä ilmoitetaan myöhemmin

9.45 Kolme tehtävää, kolme kierrosta: valinta, testaaminen ja konseptointi
Valinta, valitaan kiinnostavin idea
Testaaminen , missä idea voisi toimia? Missä ovat karikkopaikat?
Konseptointi , miten tämän voisi myydä?


11.15 Kohti isoa bisnestä
Mitä pitää tapahtua, jotta tämä kaikki olisi mahdollista?
Miten julkinen sektori voisi auttaa tässä?


12.00 Omakustanteinen lounasmahdollisuus 
Lounas järjestetään, mikäli ruokailijoita on tarpeeksi. Kiinnostus lounaaseen tiedustellaan ilmoittautuneilta myöhemmin.

22.10.2013

Metsä hyvinvoinnin lähteenä -seminaari 30.10.

Tule mukaan Metsä hyvinvoinnin lähteenä -seminaarin kuulemaan ja kokemaan, miten voit saada metsästä hyvinvointia ja ideoita yritystoimintaasi.

Monelle ihmiselle luonto ja erityisesti metsä on rauhoittava ja mielialaa kohottava paikka. Esteettiset elämykset ja maisemat ovat tärkeimpiä syitä metsien virkistyskäytölle ja luontomatkailulle. Metsien hyödyntäminen myös hyvinvointivaikutusten tuottajana avaa mahdollisuuksia monenlaisille uusille palvelu- ja tuoteinnovaatioille ja niihin pohjautuvalle yrittäjyydelle.

Live-hanke järjestää maksuttoman metsä-aiheisen teemapäivän keskiviikkona 30.10 klo 12.30-16 Hämeen luontokeskuksessa, Tammelassa . Seminaar issa kerrotaan muun muassa metsän hyvinvointi- ja terveysvaikutuksista sekä Metsähallituksen luontokeskuksen palveluista ja yhteistyömahdollisuuksista
yrittäjien kanssa. Lisäksi kuullaan erilaisista tavoista hyödyntää metsää ja luontoa yritystoiminnassa.

Tarkemmat teemapäivien ohjelmat ja ilmoittautumisohjeet löytyvät
LIVE -hankkeen kotisivuilta.

15.10.2013

Mesimarjan kasvihuoneviljely voisi tuplata sadon

Jos mesimarjan tornikasvatustekniikka kasvihuoneissa osoittautuu toimivaksi, saatetaan tuoretta mesimarjaa tulevaisuudessa saada kaksi kertaa vuodessa: kesällä ja kevättalvella. Tekniikka voi säästää tilaa, rahaa ja aikaa. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

7.10.2013

Tulevaisuuden raaka-aineita luonnosta?

Erkki Vasara MTT:ltä on kirjoittanut mielenkiintoisen kolumnin Kehittyvä Elintarvike 4/2013 -lehteen. Erkki valottaa kirjoituksessaan villiruuan mahdollisuuksista teollisuuden raaka-aineina sekä villiruuan taustoja. Lue Erkin kolumni.

Samaisessa lehdessä oli kirjoitus mitä asioita tulee huomioida villikasvien kaupallistamisessa lainsäädännön osalta. Lue juttu tästä.

4.10.2013

Kyselyyn vastaajien kesken arvotun palkinnon voittaja on selvillä!

Luonnonvara-alan kyselyyn vastanneiden kesken arvottiin palkinto ja voittaja on selvinnyt! Lahjakortin Petäykseen voitti K. Miettinen Hattulasta. Onnea voittajalle!

Kestävän energian päivä Lahdessa 26.11

Hämeen uusiutuvan energian tulevaisuus (HUE) -hankkeen tavoitteena on lisätä Kanta- ja Päijät-Hämeen alueen energiaomavaraisuutta sekä edistää uusiutuvan energian tuotantoon ja käyttöön liittyvää liiketoimintaa sekä investointeja. HUE pyrkii aktiivisesti aikaansaamaan uusiutuvan ja erityisesti bioenergian käyttökohteita.

HUE järjestää 2. Kestävän energian päivän 26.11.2013 Lahdessa Isku-Yhtymä Oy:n tiloissa uusiutuvan energian tuotannosta ja käytöstä, lämpöyrittäjyydestä sekä energiatehokkuudesta.

Ilmoittautuminen 14.11. mennessä sari.mantila@hamk.fi. Katso ohjelma.

3.10.2013

Suomalainen hunaja puree bakteereihin

Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin tutkimusjohtaja, filosofian tohtori ja dosentti Carina Tikkanen-Kaukanen kertoo, minkälaista tieteellistä näyttöä hunajan terveysvaikutuksista on saatu. Lue hänen kirjoituksestaan lisää.